Warning: A non-numeric value encountered in /home/nojumaut/public_html/wp-content/plugins/ultimate-member/includes/core/class-cron.php on line 83

Warning: mktime() expects parameter 4 to be int, string given in /home/nojumaut/public_html/wp-content/plugins/ultimate-member/includes/core/class-cron.php on line 85
سنگ‌های بنفشْ‌رنگ ِمریخ،دانشمندان را کنجکاو کرده‌ است - کانون نجوم دانشگاه صنعتی امیرکبیر

سنگ‌های بنفشْ‌رنگ ِمریخ،دانشمندان را کنجکاو کرده‌ است

وجود اکسید آهن در سیاره مریخ باعث شده است لقب سیاره سرخ به آن داده شود.حتی آسمان این سیاره تا حدودی صورتی رنگ است.مریخ نورد perseverance، رنگ جدیدی در این سیاره کشف کرده و این موضوع همه‌ی دانشمندان را شگفت‌زده کرده است.
زمین‌شناس Ann Ollila و دیگر افراد آزمایشگاه ملی Los Alamos در New Mexico اخیرا درباره این موضوع صحبت کرده‌اند.این خبر در اواخر سال ۲۰۲۱ مورد بحث بوده است که National Geopraphic نیز آن را بازگو کرد.
مریخ‌نورد رنگ بنفش را در سنگ‌های محل فرودش یعنی دهانه جیزرو کشف کرده است.اما این لکه‌ها و پوشش‌های بنفش‌رنگ چه چیزی هستند؟
در واقع رنگ بنفش در ناحیه فرود perseverance بسیار عادی است و در نقاط زیادی توسط این مریخ‌نورد کشف شده است اما نقوش آن مقداری با هم تفاوت دارند.در بعضی از سنگ‌ها براق و صاف و در برخی، لکه لکه است.
پوشش سنگ‌ها عامل مهمی برای شناخت شرایط محیطی مریخ است و میتواند درباره ارتباط سطوح سنگی با اتمسفر و آب اطلاعات مهمی به ما بدهد.نحوه شکل‌گیری این سنگ‌های بنفش هنوز مشخص نشده است و دانشمندان در حال بررسی آن‌ هستند.
دانشمندان حوزه فضا، پیش از این پوشش‌های دیگری بر سنگ‌های مریخی دیده بودند.مثلا viking 1 تکه‌های سبز رنگی را در سنگ‌ها مشاهده کرده بود.اما سنگ‌های بنفشی که به تازگی کشف شده‌اند،ویژگی‌های منحصر به فردی دارند.مریخ‌نورد از قابلیت supercam برای بررسی جزییات سنگ‌ها استفاده کرده است. یعنی لیزر قسمت کوچکی از سنگ‌ را تبدیل به پودر کرده تا قابل بررسی شود.حتی میکروفون نصب شده بر مریخ‌نورد میتواند سختی سنگ را مشخص کند.

پوشش سنگ‌های مریخی از هیدروژن،منیزیم،و اکسید آهن تشکیل شده است.این ترکیبات نشان‌دهنده وجود آب در هنگام تشکیل سنگ‌ها هستند و این موضوع زیاد عجیب نیست.چون میلیاردها سال پیش دهانه جیزرو یک دریاچه بوده است.همچنین پوشش‌های بنفش از لایه‌های زیرین،بافت نرم‌تری دارند و از نظر شیمیایی نسبت به سنگ‌ها قابل تفکیک هستند.دانشمندان در حال مطالعه مراحل تشکیل آن‌ها میباشند.
یکی از جالب‌ترین جنبه‌های این تحقیق، شباهت سنگ‌‌های مریخی به سنگ‌هایی به نام desert varnish زمینی است.
این سنگ‌های زمینی شامل نوعی باکتری مقاوم نسبت به تشعشعات و منگنز هستند.تاکنون منگنز در این سنگ‌های بنفش یافته نشده است.اگرچه قبلا مریخ‌نورد curiosity پوشش‌های سیاه غنی از منگنز را در سطح مریخ پیدا کرده بود.
حتی بدون وجود منگنز هم احتمال دارد باکتری‌ها در تشکیل این پوشش‌های مریخی نقش داشته باشند.همه‌ی این احتمالات اکنون توسط دانشمندان در حال بررسی هستند و تحقیقات ادامه دارند.

 

منبع: earthsky.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *